La reforma fiscal: els canvis a l’IRPF 2015

Des de fa mesos s’anuncia una reforma fiscal que ha d’arribar abans de final d’any. Està previst que es modifiquin els impostos de la renda (IRPF), de societats, de la Renda de no Residents i d’IVA. A més es modificaran els respectius reglaments. I per si era poc, tindrem, previsiblement dos reglaments de l’Impost de la Renda, un que serà com el de sempre, amb les modificacions que correspongui i un altre que sortirà abans de final d’any amb les noves retencions per tal que s’apliqui a les nòmines de gener i la població noti la “baixada” de tipus impositius. No oblidem que el 2015 és any electoral.

En aquest article indiquem alguns del canvis que es produiran a la llei de l’IRPF tot advertint que no hi són tots i que a l’hora de redactar-lo encara no s’ha aprovat la llei definitiva i poden haver-hi canvis, com per exemple, i tal com indicava el diari Cinco Dias d’ahir, en els “coeficients d’abatiment” pels increments de patrimoni corresponents a les operacions immobiliàries, principalment.

 • Guanys i pèrdues patrimonials: Es suprimeixen el que anomenàvem “coeficients d’abatiment” que era una reducció per immobles adquirits abans del 31 de desembre de 1994 i que subsistien ens les diferents modificacions des de 1996. Això farà que la transmissió d’immobles adquirits abans d’aquesta data vegin augmentada significativament la seva tributació. Com comentàvem a la introducció sembla que poden haver-hi modificacions a l’esborrany a última hora.
 • S’eliminen els coeficients de correcció monetària (inflació) que s’aplicaven a la transmissió d’immobles. També desapareixen per l’Impost de Societats. Aquest canvi també farà augmentar la tributació de les transmissions dels immobles.
 • A més de l’actual exempció de la transmissió de l’habitatge habitual per major de 65 anys, que es manté, estarà exempta la transmissió de qualsevol tipus d’immoble per majors d’aquesta edat sempre que en el termini de 6 mesos es constitueixi una renda vitalícia a favor del contribuent.
 • Es suprimeix la exempció dels primers 1.500 euros en el cobrament de dividends.
 • L’article 7 de la llei establirà 180.000 euros exempts de tributació en els imports que es percebin en els acomiadaments o cessament de treballadors. L’excés tindrà una reducció del 30%.
 • Es redueix la tarifa, que s’aplicarà progressivament el 2015 i 2016.
 • La minoració en els rendiments del treball es fixarà en 2.000 euros.
 • En els Plans i Fons de Pensions afegeix un nou motiu, a part dels 4 existents, pel seu rescat: l’antiguitat de 10 anys en les aportacions. Els còmputs començaran a comptar a partir de l’entrada en vigor. També es redueix de 10.000 a 8.000 euros les aportacions amb dret a reducció anuals.
 • En el lloguer d’habitatge habitual es manté la reducció del 60% i es suprimeix la del 100% per contribuents que lloguen els habitatges a llogaters entre 18 i 30 anys amb rendiments superiors a l’IPREM (Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples).
 • El mínim personal es fixa en 5.550 euros amb caràcter general, que estava en 5.151 euros anuals.
 • Es suprimeix la deducció de lloguer d’habitatge habitual a partir de 2015 establint un règim transitori per habitatges llogats amb anterioritat.
 • A partir de 2016 les Societats Civils hauran de tributar per l’Impost de Societats i els mòduls que tenen retenció de 1% queden suprimits del règim especial.

Com diem no hi són totes les modificacions, ni s’ha aprovat encara la llei definitiva, però l’esborrany en tramitació i que previsiblement s’aprovarà conté aquestes modificacions de la llei.

Agència Tributària

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s